Столичният общински съвет одобри премахването на Паметника на съветската армия. Решението беше

...
Столичният общински съвет одобри премахването на Паметника на съветската армия. Решението беше
Коментари Харесай

Експерти коментират: Трябва ли Паметникът на съветската армия да бъде преместен

Столичният общински съвет одобри премахването на Паметника на руската войска. Решението беше признато с 41 гласа „ за “ от ГЕРБ-СДС, „ Демократична България “, „ Патриоти за София “ и самостоятелните общински съветници. 14 бяха „ срещу “, а един - „ въздържал се “.

Собствеността на обекта е главната спънка пред преместването на паметника. Земята е общинска, а самият паметник е държавна благосъстоятелност. 

Съществува и опция страната да трансферира паметника на общината, и едвам тогава той да бъде демонтиран в Музея на социалистическото изкуство. Дотогава ще бъде обезопасен и ограден с табели.

Публицистът Радослав Бимбалов счита, че дебатът е неправилен точно тъй като зависи от регионалния шеф дали ще бъде отстранен монументът.

„ Тази тематика постоянно е съществувал. За паметника от 93-та година се взима решения да бъде отстранен. Преди три години влезе това решение, на което общинските съветници от ГЕРБ дадоха ход. Три години го държаха, три години го спираха. Защо в този момент? Какво е съставлява този монумент, тъй като хората би трябвало да знаят. Това е монумент на Съветската войска. Голяма част от паметниците у нас съставляват респект на хора, които са дали живота си за нас. Знаете ли какъв брой руски бойци са починали в България – нула, нито един. Тук не са воювали руски бойци. Този монумент съставлява респект на Съветската войска и е висок 47 м. На Шипка за съпоставяне монументът е висок 30 м. Паметникът на Васил Левски е висок 13 м. Защо би трябвало да е толкоз висок този монумент “, разяснява той.

Според Иво Инджов, който е специалист по политически връзки, " войната на монументи " не е доста удачна в този миг.

„ Паметникът не би трябвало да се маха, само че би трябвало да бъде основана към него контекстуална среда, която да оказва доста ясно по кое време е изработен този монумент, епохата. Трябва да обяснение за тоталитарната ера и каква е ролята на Съветския съюз, надлежно на Червената войска - тя тогава по този начин се е споделила. За историческото развиване на България да се изясни. Тъй като монумент идва от памет, значи би трябвало да бъде съхранена паметта. Тя не постоянно е обвързвана с отдаване на респект на нечии жертви. Младите хора би трябвало да видят и да преценяват какво съставлява този монумент. За множеството от тях ще има историческа стойност наученото “, счита той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР